sLAAParchitect.nl een beddenzaak met oog voor lekker slapen
sLAAParchitect.nl een beddenzaak met oog voor lekker slapen
1. Een harde of zachte matras?
Het is een ware kunst om aangename matrassen te maken. Veel matrassen zijn onbetaalbaar en voorzien van veel luxe materialen die geen enkele meerwaarde geven aan het slapen. Een goede matras geeft uw schouders en heupen voldoende toegang zodat de rug genoeg ondersteund wordt! Ze is dus zacht waar ze zacht moet zijn, en hard waar ze hard moet zijn! Meestal liggen dergelijke matrassen de eerste weken NIET goed! Ze moeten zich langzaam zetten naar uw rug. Vergelijk het gerust met een bezoek aan de osteopaat of kinesist. Die leveren ook meestal pas na enkele beurten positieve resultaten op.
Waarom pleit men dan al jarenlang voor harde matrassen?
Hoofdzakelijk omdat er vroeger geen materialen op de markt waren die 10 tot 15 jaar lang een blijvende souplesse konden garanderen. Men kon wel al zachtere matrassen maken maar die waren meestal na 1 jaar al volledig versleten.
Hoe komt het dat iemand met een serieuze hernia daarvan genas nadat hij op advies van de dokter op een ‘plank’ had geslapen?
Bij een hernia moet men eerst de spiermassa rond de pijnzone ontspannen. Dat kan door op een extra hard oppervlak te liggen. Pas na de ontspanning kan de behandeling starten zodat er verbetering optreedt. Let wel: dat ‘hard liggen’ mag niet te lang duren.
2. Wat zit er in een goede matras?
Dat is hetzelfde als vragen: ‘Wat zit er in een lekkere maaltijd?’. Inderdaad: dat is voor iedereen anders. Net zoals bij een lekker gerecht hebt u ook voor uw matras behoefte aan twee cruciale dingen: een goede kok én kwaliteitsvolle ingrediënten.
Laten we beginnen bij de kok. In onze branche is dat iemand met een degelijke medische inzicht. Iemand die uw problemen goed inschat en beoordeelt. Geen verkoper die getraind is om uw beurs te plunderen.
Vervolgens de ingrediënten. Een goede maaltijd maakt u nooit met één enkel ingrediënt – hoe goed het ook is. Het is vooral het samenspel van smaken dat tot een topgerecht leidt. Hetzelfde geldt voor matrassen. Zo verkopen heel wat winkels latex matrassen. Latex is één van de mooiste natuurproducten in onze sector. Maar denken dat een blok latex (zelfs met groeven en gaatjes) automatisch een goede matras is, is een brug te ver. Dat geldt ook voor Tempur en andere ‘hippe’ producten.
Een goede matrasinhoud is een uitgebalanceerd huwelijk van goede materialen die stuk voor stuk zorgvuldig aan elkaar getoetst worden. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om rond een luchtige pocketverenkern een luchtdichte polyetherlaag te bouwen.
Zelfs een combinatie van alleen maar topproducten geeft niet automatisch een perfect resultaat. Net zoals bij koken: het is niet omdat u een kreeft, kaviaar, oesters en een biefstuk drie uur in één pan laat sudderen er ineens een goed gerecht tevoorschijn komt!
3. Eén grote of twee aparte matrassen?
Bij extreem gewichtsverschil tussen de partners – meer dan 30 kilo verschil – kunnen twee aparte matrassen noodzakelijk zijn. Maar zelfs dan heeft de lichtere partner nog altijd de keuze om een iets hardere uitvoering te kiezen. Ook bij verstelbare bodems kan het noodzakelijk zijn om twee matrassen te gebruiken.
Hoe komt het dat gescheiden matrassen zeer snel ingang gevonden hebben in onze sector?
Omdat het zoveel voordelen oplevert voor de winkeliers en de fabrikanten. De winkelier heeft twee voordelen. Enerzijds de prijs. Twee aparte matrassen kosten meestal veel meer dan één grote. Hierdoor verdient hij meer. Bovendien is de levering van aparte matrassen goedkoper. Om een grote matras te leveren heb je nu eenmaal twee personen nodig.
De voordelen voor de fabrikant situeren zich in de snelheid: gescheiden en dus kleinere matrassen vergen minder tijd om te produceren, in te pakken en transporteren.
Waar ligt het voordeel voor de klant?
Één grote matras in uw eentje omdraaien is niet altijd even gemakkelijk. U kunt natuurlijk altijd iemand vragen om u even te helpen. Een klein ongemak dat niet opweegt tegen het nadeel van twee aparte matrassen. Veel slapers vinden het namelijk heel hinderlijk dat de twee matrassen gescheiden worden door een spleet, waardoor het lijkt alsof u in twee aparte bedden ligt.
Mag u als klant zelf kiezen?
Uiteraard. Slaaparchitect Peter geeft alleen advies!
4. Welke bodem past bij welke matras?
Hierover doen de wildste tegenstellingen de ronde. In de ene ‘speciaalzaak’ beweert men dat matras A niet bij bodem B past, terwijl een andere zweert bij die specifieke combinatie. Hoe kunt u als consument dan nog het overzicht behouden?
Simpel: kies voor een bodem die uw matras laat ademen, ze ondersteunt én ze verrijkt!
a. Een bodem moet de matras laten ademen!
Slaaparchitect.nl garandeert u een goed ademende matras. Maar dat betekent dat wat onder de matras ligt ook moet ademen. Denk aan lattenbodems met niet al te brede maar voldoende latten, aan boxsprings en zelfs aan spiraalbodems.
b. Een bodem moet de matras ondersteunen!
Dit is al iets delicater. Zo is het bijvoorbeeld bij pocketveren van kapitaal belang dat elke veer gedragen wordt. Meer veren betekent kleinere openingen tussen de latten. Bodems moeten dan weer mooi recht blijven. Dat geeft geen extra comfort maar doet er ook geen afbreuk aan! Bij boxsprings moet u heel goed opletten! Lees hiervoor eerst het volgende hoofdstukje.
c. Een bodem kan een matras verrijken!
Koopt u een bodem zonder deskundig advies? Beschouw het dan gerust een beetje als ‘gokken’. Sommige producten brengen meer risico’s mee dan andere.
* Bij een spiraalbodem (type Auping) neemt u niet echt een risico. Een dergelijke bodem biedt geen meerwaarde aan uw matras. Je doet dus niets verkeerd maar ook niets goed.
* Een lattenbodem is al dikker en heeft dus al meer invloed op uw ligcomfort. De gok is hier dus al wat groter dan bij een spiraalbodem. Gokt u goed? Dan wint u extra gemak. Gokt u verkeerd? Dan komt het comfort van uw matras minder goed tot zijn recht. Maar in beide gevallen is het niet echt een schokkende gebeurtenis.
* Wel zo met een boxspring. Maakt u hier de verkeerde keuze? Dan verliest u meteen alle comfort die uw matras u geeft! Goede boxsprings zorgen daarentegen voor een ongeëvenaard slaapcomfort. Let op: boxsprings van topkwaliteit bevatten altijd Scandinavische veren en hebben een uitgesproken schouderzone. Laat je zeker niet bedotten door boxsprings met Bonellveren over het hele oppervlakte. Goed advies is hier dan ook super belangrijk.
** Met andere woorden: de simpele 80/20-regel (80% van uw comfort komt van de matras en 20% van de bodem) klopt niet.
5. Wat zijn de ideale afmetingen van een goed bed?
Breedte
20 jaar geleden was 140 cm normaal. 10 jaar geleden wilde men meer ruimte en werd 160 cm een betere en comfortabelere oplossing. Intussen is de standaard 180 cm. Let op: dit is breed maar u vindt hiervoor gemakkelijk alle bedlinnen dat u nodig hebt. Gaat u nog breder? Dan kan zeker. Dekbedden en dekbedovertrekken van 260 cm breed bestaan, maar alles wordt wel iets duurder!
Lengte
Doorgaans is 200 cm voldoende. Bij mensen van 1,85 meter of groter raden we 210 cm aan. Bij mensen groter dan 1,95 meter is 220 cm aangewezen. Let op: bedlinnen voor 210 cm vindt u gemakkelijk. Bij 220 cm is het aanbod al veel kleiner.
Hoogte
Het heeft lang geduurd voordat de beddenbranche hier aandacht aan schonk. De ideale hoogte van een bed ligt tussen de 55 en 65 cm!
6. Wat is een goed hoofdkussen?
Bij de aankoop van een hoofdkussen laten mensen zich te snel leiden door slechte gewoontes en mooie verpakkingen. Vaak liggen er dan ook waarschijnlijk meer kussens in de kast dan op het bed.
Neem nu de zogenaamde ‘knuffelkussens’. Die zijn al jaren op de markt. Deze kussens kneedt en plooit u tot de ruimte tussen schouders en hoofd helemaal is opgevuld. Fantastisch! Maar … de eerste keer dat u zich draait is de vorm helemaal zoek. 95% van de tijd geven ze dus slecht slaapcomfort. Anderen kopen kussens in mooie verpakkingen met flitsende kleuren en een enorme nekrol. De kans dat die rol voor iedereen perfect is, is echter heel klein.
Bij een harde matras kan uw schouder niet wegzakken in de matras. Dus probeert u de ruimte tussen uw hoofd en de matras op te vullen. Dat kan best met een fijn materiaal zoals natuurlatex. Die houdt mooi zijn vorm. Sommige hebben extra bulten die goed inspelen op uw lichaamsbouw. Nuttig, maar niet noodzakelijk voor iedereen. Ook hier helpt advies. Bij de Slaaparchitect.nl kunt u bepaalde kussens 1 week lang testen en pas daarna beslissen over de aankoop.
7. Hoe voorkom ik dat ik ’s nachts zweet in bed?
Een te warme matras kan de oorzaak zijn van transpiratie. Maar meestal ligt het probleem bij uzelf en het dekbed dat u gebruikt.
Vergelijk een persoon even met een verwarmingsketel waarvan de thermostaat constant ingesteld staat op 37 graden. Om warmte te maken, verbruiken we energie. Om af te koelen, zweten we. Het zweetlaagje op uw huid koelt namelijk het lichaam af.
Ligt u onder een dekbed dat de warmte vasthoudt maar geen vocht opneemt? Dan belandt u in een vicieuze cirkel. Het vocht op uw lichaam koelt af, uw lichaam warmt weer op, maakt zweet aan, koelt weer af en ga zo maar door …
Een katoenen pyjama kan soms al veel oplossen. Het vocht kan er immers in wegtrekken. Ook hoeslakens, matrasbeschermers en andere producten kunnen uw bed koeler maken.
Let op: bepaalde soorten medicatie kunnen zweet veroorzaken. Soms kunnen andere types van medicatie het probleem oplossen.
8. Hoe zit het met allergieën?
Een allergie kan veroorzaakt worden door tal van stoffen. De meest voorkomende vorm van allergie in Nederland is de huisstofmijtallergie. Eigenlijk zijn we allergisch voor de uitwerpselen van deze microscopisch kleine beestjes. Ze planten zich redelijk snel voort en op een bepaald moment is de concentratie uitwerpselen zo hoog dat de allergie de kop opsteekt. Bij matrassen met afneembare hoezen is dit probleem niet aan de orde tenzij u extreem gevoelig bent voor de huisstofmijt. Kies voor een matrashoes die wasbaar is op 60°C – een temperatuur die de mijt niet overleeft. Hebt u geen afneembare hoezen? Kies dan voor een goede matrasbeschermer – eveneens wasbaar op 60 °C.
9. Kies ik voor een donsdeken of een synthetisch dekbed?
Uiteraard is echte dons het beste materiaal. Het beste synthetische dekbed heeft een isolatiewaarde die nog altijd 60% lager ligt dan een echte donsdeken. Het neemt ook 60% minder vocht op dan een donsdeken. Een goede donsdeken bestaat uit echte dons (geen veren!). Deze dons is afkomstig van ganzen (liefst geen eendendons) die buiten leven en tussen de 2 en 5 jaar zijn. Ook de tijk is belangrijk. Die mag niet te dik zijn. Ideaal is een lichte katoensatijn, zeer dicht geweven.
Sommige mensen beweren dat ze allergisch zijn voor dons. Dat is onmogelijk. U kunt niet allergisch zijn voor dons, wél voor de veren die men soms aan de dons toevoegt om de prijs te drukken. Vanaf 90% dons is het risico op een allergische reactie vrijwel uitgesloten!
Kiest u toch voor een synthetisch dekbed? Kies dan een holle vezel in een lichte tijk en een 4-seizoenenuitvoering. Let goed op de wasbaarheid en op de kwaliteit van vezel en tijk.
10. Is een waterbed nog altijd goed?
Eigenlijk is een goed waterbed nog altijd een fantastisch slaapsysteem. Het licht verwarmde water ontspant de spieren. Bovendien krijgt u op een watermatras dezelfde goede ondersteuning als bij een top boxspring. Het is trouwens zeer relaxerend slapen op een waterbed. Dus een goede oplossing voor mensen die moeilijk kunnen ontspannen.
Ook bij rugklachten biedt een waterbed uitkomst. In tegenstelling tot wat velen beweren. Waterbedden zijn vooral in diskrediet geraakt door winkeliers die het niet zo nauw nemen met enkele kwaliteitsregels! Vandaag koopt u in sommige winkels al waterbedden voor 1000 euro of minder! Onmogelijk indien je voor kwaliteit gaat! Een goed waterbed kost vandaag dan ook minimaal 2500 euro.
Onze slaaptips
IN 10 PUNTEN.
marktstraat 28 Beek 046-4758125 info@slaaparchitect.nl